woensdag 5 maart 2014

Volvo Production School: een veelbelovende interland Zweden - België




Dit zijn de Gentse deelnemers aan de Volvo Production School: (v.l.n.r.) Yousef Hashassi, Sam Meylemans, Willem De Vetter, Dimitri Leliaert, Henk Lauwaert en Luc De Buck.

Het is een universeel gegeven: bij Volvo weten ze van aanpakken. De zes Gentse deelnemers aan de Volvo Production School in Zweden hebben ondertussen drie succesvolle opleidingsweken achter de rug: twee in Torslanda en één in Olofström. Een opleiding? Wééral? Dàt moet daar saai zijn… Niets is minder waar, zo blijkt wanneer we even polsen naar de grensoverschrijdende ervaringen van onze trotse VCG-afgevaardigden. “Een geweldige ervaring, we zijn met open armen ontvangen en worden uitgedaagd om ons buiten onze comfortzone te begeven”, zegt een opgetogen Sam Meylemans.

De Volvo Production School ging begin dit jaar (week 3) van start en is een allesomvattende, hoogkwalitatieve opleiding om het complete productiegedeelte van Purchase & Manufacturing onder de knie te krijgen. Tijdens de intensieve cursus krijgen medewerkers de mogelijkheid om hun kennis bij te schaven op gebieden zoals Lean Manufacturing of produceren zonder verspilling (‘lean’ betekent ‘mager’), Productietechniek, onderhoudstechniek én leiderschap. Volgens Taina Verbesselt van Human Resources “een verrijking voor enkele uitverkoren high potential arbeiders, die met een rugzak vol verfrissende bagage terug naar België keren.”

Taina Verbesselt (Human Resources).


De kennismakingsronde

Een vlotte start. De organisatie verliep vlekkeloos en de ontvangst was bijzonder hartelijk. Inhoudelijk was de eerste week meer praktisch dan theoretisch. Toch verliep de groepsdynamiek aanvankelijk nogal stroef. De Belgen en Zweden wisten elkaar aanvankelijk niet direct te vinden want “de afstand met de Zweden was in het begin opmerkelijk groter”, vertelt Dimitri Leliaert.  Volgens Yousef Hashassi is dit te verklaren omdat de communicatie in het Engels verloopt, en niet iedereen de Angelsaksische taal even goed beheerst. Bij de opleidingen van aspired work culture en diversiteit werd veel input van de groep verwacht. Het ijs werd dan ook al snel gebroken. “Een korte voordracht geven, meespelen in een rollenspel, … Dit hielp om elkaar beter te leren kennen. Maar voor we het goed en wel beseften was de eerste week voorbij”, zegt Dimitri Leliaert. “Onderwerpen als communicatie, diversiteit en presentatietechnieken zijn niet de dagdagelijkse zaken uit onze gewone job. Daarom leren we heel veel  bij", zegt Sam Meylemans. Van bij de aftrap is de lat meteen hoog gelegd. "Wij zijn de eerste groep en Volvo wil hier samen met ons een succes van maken, aan ons om die verwachtingen in te lossen", aldus Sam.

De tweede week ging door in Olofström en had als groot verschil met de openingsweek dat iedereen – op enkele mensen uit Olofström zelf na – allemaal in hetzelfde hotel verbleven. In plaats van direct naar huis te gaan bleef iedereen als groep bij elkaar. “Zo heb ik mijn Zweedse collega’s pas echt leren kennen en verliep de interactie tussen de mensen uit de verschillende fabrieken veel vlotter. Het valt op dat we duidelijk allemaal voor dezelfde firma werken”, zegt Dimitri Leliaert. “Mensen uit verschillende fabrieken maar met gelijkaardige functies waren oprecht geïnteresseerd in elkaars jobbeleving.”
Bowlen

Natuurlijk kan de boog niet altijd gespannen staan. De collega’s uit Gent namen ook het initiatief om in Olofström na de uren iets met de hele groep samen te doen, om de team spirit te bevorderen. Er werd gretig ingezet op enkele avondactiviteiten zoals bowlen of floorbal, en dat werd een groot succes. Het leek bij momenten wel een vriendschappelijke interland. Henk Lauwaert is vol lof over het samenwerkingsverband tussen de Zweden en België. “Je voelt dat Volvo dit zeer degelijk heeft voorbereid: de degelijke opleiding ademt de ‘Volvo team spirit’, en theorie en praktijk wisselen elkaar goed af,” aldus Henk.

Willem De Vetter kijkt ernaar uit meer te leren over leiderschap en mee te kunnen bouwen aan de toekomst van Volvo Cars. “Het is fun om naar een gezamenlijk doel toe te werken.” Willem: “Op die manier kunnen we echt een groepsdynamiek creëren waarvan vertrouwen, respect en eerlijkheid de kernwaarden zijn.” Eén ding staat vast: onze Gentse collega’s zijn allen trots om deel uit te maken van het programma, en ze zijn vastberaden om het tot een goed einde te brengen. Lycka till! Oftewel: veel succes, mannen!

 

6 opmerkingen:

  1. Ervaring van de vloer naar boven brengen.Vergeet nooit vanwaar jullie komen mannen. Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor de Volvo productie school?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een beetje connecties help en het goed kunnen uitleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een beetje connecties helpt en het goed kunnen uitleggen.
    Van iemand die bij de laatste 30 zat.
    Ik had geen connecties en was boven de 40, dat is ook niet positief
    .

    BeantwoordenVerwijderen