We zijn er
weer bij. ‘We’, dat is natuurlijk Volvo Car Gent, dat weer twee van de zes
finalisten aflevert voor de jaarlijkse kwaliteitsprijs: de Volvo’s Quality Award. Of sinds dit jaar beter gezegd: de Customer Satisfaction Award (hmm, klinkt beter!) Dezelfde lading, onder een nieuwe vlag. Want de essentie blijft hetzelfde: duidelijk maken waar onze inspanningen
voor dienen: de klanten tevreden maken.
Van de zes finalisten mogen binnenkort drie laureaten het felbegeerde kroontje passen. Met twee Gentse afgevaardigden staat VCG dus in polepositie. In Gent wordt de jaarlijkse kwaliteitsprijs in goede banen geleid door Karel De Schrijver van Continu Verbeteren. We vragen Karel naar een pronostiek, en hij krabt zich even in het haar. “Er zitten enkele straffe projecten bij, die erg verschillend zijn en moeilijk te vergelijken. Maar het zou me wel verbazen als we niet met minstens één prijs thuis zouden komen!”
Karel weet waar hij over spreekt, en graaft diep in zijn geheugen als we hem vragen hoe vaak een Gents team al doorstootte naar de finale. “De Quality Award [aarzelt even], sorry, de Customer Satisfaction Award – het blijft een mond vol – wordt al georganiseerd sinds het einde van de jaren 90. Geen enkele afdeling of eenheid heeft meer finalisten en prijzen opgeleverd als Volvo Car Gent. Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar we moeten al tientallen finalisten naar Zweden gestuurd hebben.”
Loopt Gent
dan voorop als het gaat om kwaliteitsverbetering? “Ik denk dat we en tijdlang
inderdaad een voorsprong hadden, toen we de TPM- en EFQM-awards behaalden.
Ondertussen is het kwaliteitsniveau overal gestegen, en dat is maar goed ook.
Volvo Cars heeft een productiesysteem waarin kwaliteit voorop staat, en er
wordt op een uniforme manier aan kwaliteitsverbetering gewerkt, in alle
fabrieken, in alle afdelingen.”
Karel De Schrijver van Continu Verbeteren |
Maar hoe
komt het dan dat we toch nog altijd zo vaak in de prijzen vallen? Volgens Karel
heeft dat een groot stuk met onze ambitie te maken. “In Gent zijn we eigenlijk
nogal competitief ingesteld. We werken hard aan kwaliteit, en we willen dat ook
graag tonen. Het is deze mentaliteit die het kwaliteitspeil keer op keer een
stukje hoger legt.”
En de twee Gentse kleppers zijn ...
... het GB-team van Sofie Bettens met Ive van Audenhove, Geert Vandevelde, Danny Matthijs, Wim Vermeire, Marc Vermeire en Didier De Graeve. Het team heeft de hoge paintkwaliteit op peil kunnen houden en toch de hoeveelheid primerverf (primer is de kleurloze grondlaag) kunnen verminderen binnenin het koetswerk. Het Meteen-goedpercentage (First Time Through) steeg met een half procentpunt, en de proceswijziging biedt nog mogelijkheden. Sofie: “We kunnen nu veel beter werken aan de oorzaken van onze paintfouten. Belangrijk, want de ideale paintshop is die waar geen herstel moet gebeuren. Want herstelling is waste, en biedt geen toegevoegde waarde voor de klant. Maar we komen steeds dichter in de buurt!"
v.l.n.r.: Ive van Audenhove, Danny Matthijs, Didier De Graeve, Sofie Bettens, Geert Vandevelde, Marc Vermeire en Wim Vermeire. |
... het GC-team van Willem De Troyer met Ronald Van Laere, Lars Coppens, Bart Tytgadt, Elmar Dermaut, Kristof Cocquyt en David Danielsson. Willem en de zijnen zochten – en vonden – een manier om de assemblage van de veiligheidsgordel op de V40 te verbeteren. Waarom het project zou moeten winnen? "De mogelijke gevolgen van een losse gordel in een crash zijn gekend. En veiligheid is een topprioriteit voor Volvo. We kunnen met deze vernieuwing garanderen dat geen enkele losse gordel nog de werkpost verlaat", zegt Willem. "Deze verbetering past volledig in de visie van Volvo.”
Willem De Troyer, met twee van zijn teamleden: Ronald Van Laere(m.) en Lars Coppens(r). |