vrijdag 14 februari 2014

Grenzeloze zoektocht naar technici en ingenieurs

Jo Van Den Saffele, Karin Puype, Maarten Geerinck en Steven Bauters
Technici en ingenieurs, ziehier twee knelpuntberoepen voor Volvo Car Gent. En dat knelpunt, dat mag je echt wel letterlijk nemen, want soms spant het wel eens.
Zegt Guy Leys, manager Onderhoud: "Een autofabriek is een hoogtechnologische omgeving. Onze machines 'up and running' houden is belangrijk - we produceren de klok rond; elke minuut die we stilliggen door technische problemen, verliezen we één auto. Goede technici zijn onmisbaar - bij storingen zijn ze meteen ter plaatse, en moeten dan snel kunnen denken én handelen - wat is het probleem precies? Hoe kunnen we het zo snel mogelijk wegwerken? Hoe kunnen we voorkomen dat het zich opnieuw voordoet? De laatste jaren wordt het steeds maar moeilijker om geschikte technici te vinden. Ten onrechte denkt men dat de autosector niet zo'n flitsende werkplek is. Maar het is een ongemeen boeiende en afwisselende job voor wie houdt van techniek en van het oplossen van problemen."
Vandaar dat we al geruime tijd contacten zoeken met technische scholen en hogescholen. Oók over de grenzen.

Karin Puype, verantwoordelijk voor Rekrutering en Selectie, zegt: “Door het tekort aan technisch geschoolde kandidaten, werken we graag samen met het initiatief van het Regionaal Technologisch Centrum van Oost- en West-
Vlaanderen en met Technocentrum Zeeland, om ons bedrijf voor te stellen aan scholen uit Zeeuws-Vlaanderen en Zeeland.”

Deze Regionaal Technologische Centra lanceren samen met Technocentrum Zeeland het Europees (Interreg) project Bedrijf+School. Daarmee willen ze bedrijven en jongeren dichter bij elkaar brengen om hen te prikkelen voor de uitdagende wereld van techniek.  Via dit project kunnen scholen een interessant bedrijf bezoeken, te boeken op
www.bedrijfplusschool.eu.

Op donderdag 13 februari bezocht een technische school uit Terneuzen Volvo Car Gent. Maarten Geerinck, Jo Van Den Saffele (GA) en Steven Bauters (GC) maakten de jongeren wegwijs in de wondere wereld van de elektro-mechanica en de robotica. De Zeeuwse jeugd - studenten van een technische richting - keek er met grote ogen naar.

Karin Puype: "We denken dat we onze fabriek op een boeiende manier hebben voorgesteld. En we hopen hen later aan te kunnen werven als technici!"8 opmerkingen:

 1. Glad to see Volvo Cars is moving in the blog area of the internet! So, I must welcome you and hope to read more from you soon! I find your articles very interesting, and it is always a pleasure to read stories from the plant where my car was born.
  I would also like to introduce my blog, about my Volvo, that once was your creation: http://mys60project.blogspot.ro/
  Good luck and keep up the good posts!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet enkel goede technici/ingenieurs aanwerven is een goede zaak, maar nog belangrijker is het al reeds beschikbare korps aan technici/ingenieurs proberen houden. Beleid en incentiveprogramma's zijn hier en daar nog bij te schaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Idd., de nagel op de kop. Er zijn de voorbije jaren al heel wat competente, (miscontente) mensen vertrokken. Misschien dat het besef dat zonder een degelijke onderhoudsploeg, er geen productie (wat uiteraard de main business is) mogelijk is, een positieve mentaliteitsverandering kan teweeg brengen. M.a.w. een beetje meer waardering voor onderhoudsmensen in alle afdelingen zou niet misstaan.
  Waar blijft trouwens de reactie van Volvo Car Gent op de opmerking van 16/02/2014?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik werk in den onderhoud daar, wijze technologie maar weinig respect voor de mensen die een tandje bijsteken. De anciens blijven omdat het ni ver is van huis, maar de jeugd is zo naïef ni meer. Er komen gasten binnen gespecialiseerd met een bachelor, en dan moeten ze allround technicien gaan spelen, ten gevolge van sommige operatoren hun luiheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De man die alles kan :-) wete wa stel gij u eens aan de lijn !

   Verwijderen
  2. die van den onderhoud zijn de eerste die aan de poort staan om 05:15 zal maar geen namen noemen wa ga jij spreken over luiheid van de operatoren !

   Verwijderen
 5. En as gechance hebt en ge zyt één van de minder gemotiveerde kunde naar nen objectgroep gaon.

  BeantwoordenVerwijderen