dinsdag 1 april 2014

Een bedrijf van fantastische mensenPersoonlijk vind ik dat de beste foto, die goed de dubbele interactie toont - enerzijds tussen Li Shufu en de president, en anderzijds Hakan Samuelsson en de koning.

Z. M. Koning Filip, voorzitter Li Shufu en president Xi Jinping begroeten de collega's.
Wat was ik in godsnaam aan het doen?
Het staatbezoek van de Chinese president kwam met rasse schreden dichterbij, en iemand belde met de boodschap 'Houston we have a problem'. Gelukkig maar een klein probleempje.

Luo Ji is een medewerker van Chengdu die in Gent een opleiding volgde. Zijn visum liep tot 31 maart, maar we wilden enkele Chinese collega's voorstellen aan de president. Kwestie van tonen dat Volvo globaal uitstekend samenwerkt.
Vlug even het visum verlengen, denk je dan, maar uiteindelijk heb je daarvoor nodig a) een bewijs van residentie, ofwel een verklaring van het hotel; en b) een verklaring van de werkgever. Dat dan indienen in de gemeente (ongetwijfeld met enkele stempels), en dan naar Buitenlandse Zaken, en dan naar Vreemdelingenzaken, en dan terug naar de gemeente, en dan moet het wel lukken.

Alleen was het niet gemakkelijk om Vreemdelingenzaken te bereiken. Het enige antwoord was "Uw mail werd overgemaakt aan de bevoegde dienst."
Het staatsbezoek was wél over drie dagen. Uiteindelijk heb ik Vreemdelingenzaken toch aan de lijn gehad, en was er nog nodig: een reisziektenkostenverzekering, die 30.000 euro medische kosten dekt, geldig is in de Schengen-zone (Schengen?), en die loopt tot minstens 3 april.

Het zag er even naar uit dat het bezoek zou moeten doorgaan zonder Luo Yi, ondanks de inspanningen van Peter, Ward, Marianne en vele anderen, maar gelukkig kon Volvo in China zorgen voor het bewijs van die beruchte bijkomende verzekering (voor twee of drie dagen), en uiteindelijk was de mooiste tekst uit mijn loopbaan overbodig:
"Ondergetekende verklaart hierbij dat de heer Luo Yi werkzaam is bij Volvo, en dat zijn aanwezigheid vereist is voor een ontmoeting met de heer Xi Jinping, president van de Volksrepubliek van China, op 1 april 2014.’

Ik had toch graag het gezicht gezien van de dienstdoende ambtenaar van Vreemdelingenzaken. Voor alle zekerheid had ik er toch maar bijgeschreven dat deze verklaring géén aprilgrap was.
 
En of ik nu toch iets ernstigs zou kunnen zeggen over het staatsbezoek? Wel, wellicht was het het kortste én het best voorbereide halfuur uit mijn loopbaan. Mijn persoonlijk hoogtepunt? De erehaag van collega's die ondersteuning hebben gegeven in Chengdu en Daqing. Er was aandacht voor onze producten, met die fantastische Jakob; de koning en de president hebben dan uiteindelijk toch de 300.000ste Volvo die bestemd was China onthuld, en nee, de president reed niet in een Volvo, allemaal belangrijke momenten.

Maar onze Chengduwerkers, zoals we ze gemakshalve noemden, maakten het verschil. Ze gaven het bezoek een menselijk gezicht. Volvo is niet zomaar een bedrijf dat fantastische auto’s maakt en af en toe een president en een koning ontvangt – we zijn vooral een bedrijf van fantastische mensen.

Work hard. Have fun. Make History. In Chengdu.

Meer info: www.media.volvocars.com

6 opmerkingen:

 1. Inderdaad! Mooi verhaal met de juiste conclusie ! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het een hele eer dit grote evenement als Volvo medewerker te mogen/kunnen beleven en meemaken. "Once in a life time" !
  Deze grote persoonlijkheden hier te kunnen ontmoeten in ons bedrijf. Ik ben fier hier te mogen werken en draag mijn steentje bij waar ik ook maar kan. Ik hoop dat dit grote evenement zijn vruchten mag afwerpen voor een blijvende samenwerking met ons bedrijf, evenals onze toekomst hier kan blijven garanderen voor ieder van ons. Het gaf me een ongeloofelijk goed gevoel de Koning & Koningin, evenals de Chinese President met zijn vrouw van zo dichtbij op een paar metertjes te kunnen ontmoeten, een mooie glimmlach en afscheids zwaaitje van elk van hen te mogen ontvangen bij hun vertrek. Een prachtig moment !
  Een fiere Volvo medewerker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. VCG niet klein te krijgen
  Volvo Gent LEEFT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gezegd. Een hele eer voor iedereen om zoveel sterren en strepen te mogen ontvangen op VCG! Dit zijn enkele foto's om in te kaderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi schone commentaar , maar nu hopen op bevestiging.
  Dat we niet het zelfde meemaken als de andere autofabrieken hier in Belgie .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een Heel Dikke Proficiat!!!

  BeantwoordenVerwijderen