vrijdag 25 april 2014

Ook onze gekleurde medemens verdient respect

V.l.n.r.: Renetha Ademova, Luk De Maeght en Daniëlle Velland.
Valt het u soms ook op? Mij wel. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, bij de straatvegers, of waar er oude mensen moeten verzorgd worden. Heel vaak zijn het onze gekleurde medemensen, uit Armenië, Marokko, Maleisië, of waar ook, die het leven voor ons wat aangenamer maken. Jobs die wij niet altijd zo graag meer doen - vuil opruimen, of ouderen en zieken verzorgen; 's avonds laat, of met onregelmatige uren. Meestal niet zo riant betaald als wij, denk ik dan.

Ik merk het als ik soms laat de deur van mijn bureau dichttrek en naar huis ga. Vaak kom ik dan Bajit tegen, druk in de weer om vuilnisbakken leeg te maken en toiletten te reinigen. Regelmatig maak ik een praatje met hem. Hij is van Indische afkomst en praat met dat sympathieke Engels-Indisch accent. Hij komt uit de streek van Kashmir, en dan hebben we het over de conflicten tussen Indië en Pakistan. Laatst nog, vlak voor 1 april, wist hij het ook al: "Important visit coming, isn't it?"

Ook voor Coor, ons schoonmaakbedrijf, was het alle hens aan dek, net als voor de collega's van Onderhoud en Facility Management, om alles tiptop in orde te maken voor het presidentieel en koninklijk bezoek. Luk, de coördinator van Coor, was een gelukkig man op 1 april - nooit had Volvo er netter bijgelegen. Peuken waren opgeruimd, zwerfvuil weggehaald. Links en rechts een lekje verse verf, supergroen nieuw gras, oude struiken vervangen door nieuwe, frisse aanplantingen.
Twee dagen nadien zag ik Luk weer. Hij zag er al een stuk somberder uit. "Kijk eens," zei hij. "We zijn twee shiften ver, en weer ligt het hier vol peuken. Vindt men het dan zo normaal dat we achter de mensen aanlopen om hun troep op te ruimen? We vragen niet veel, alleen maar respect voor ons werk. Ik word er moedeloos van."

Dat werd de slogan van onze campagne: Respect voor het werk van Bajit en zijn collega's. Peuken in de asbak, afval in de vuilnisbak, en alleen maar roken waar het mag. Vuil niet laten zwerven. Zo lastig kan dat toch niet zijn?
Het moet een positieve campagne zijn. We respecteren rokers, maar we vragen dat ze ook respect hebben voor hun collega's, voor de schoonmaakdienst, en uiteindelijk ook voor zichzelf. Het is fijn werken in een nette omgeving. Er zijn veel inspanningen geleverd om ons bedrijf te verfraaien. Het is nu aan ons allen om het zo te houden. Uit respect voor Bajit, Salih, Outman, Daniëlle, Renetha, Luk, en iedereen die het voor ons net en opgeruimd houdt. 

Kijk, daar wordt een mens opgeruimd van.

2 opmerkingen:

  1. Het maakt niet uit welke kleur je hebt, er is gewoon teweinig respect voor mensen die onze vuile boel komen opkuisen. Eigenlijk zijn het inerteur schoonmakers, dat wil zeggen dat ze normaal enkel maar zouden moeten opkuisen wat natuurlijk vuil wordt gemaakt bij normaal gebruik. Vb als een vuilzak vol is wordt er verwacht dat ze die verwijderen en vervangen. Maar in werkelijkheid smijten veel mensen hun vuil naast de vuilbak en moeten deze mensen dus leeterlijk de vuile boel van de anderen opkuisen. Zo zijn er natuurlijk veel voorbeelden. Dus denk allemaal eens na als je ergens vuil achterlaat, als je uit een toilet komt of ge handen hebt gewassen kijk in de spiegel en denk eens na of je de ruimtes met respect voor anderen hebt achter gelaten. Ik heb zelf gewerkt bij een kuisfirma en dit zowel voor grote en kleine bedrijven. Ik weet dus wel waarover ik spreek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het heeft me een goed gevoel dat men deze mensen eens in de bloemetjes zet en de verdiende positieve aandacht krijgen.Ergens heb ik de hoop (misschien onterecht)dat zij die hier niet bij stilstaan ooit in dezelfde job terechtkomen zodat het besef komt dat de boel proper houden een kleine inspanning is met een groot resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen